LIVE!


Pesintä alkanut, striimi käynnissä. Katkeilee toisinaan.

keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Munia neljä tai viisi

Aamulla lähtiessään lintu jätti munat osittain näkyviin. Niitä näkyy tässä kuvassa ainakin neljä, ehkä viisi.
Haudonta ei ole vielä alkanut. Sen tietää mm. siitä, että lintu piilottaa munat lähtiessään pesästä, ja se on pitkiä aikoja poissa. 

Lintu munii yhden munan päivässä. Jos munia on vaikkapa yhdeksän, mikä on talitiaiselle yleinen munaluku, muninta kestää silloin yhdeksän päivää. Silti poikaset kuoriutuvat usein vuorokauden, tai jopa muutaman tunnin tarkkuudella samaan aikaan. Poikaset alkavat kehittyä vasta kun haudonta alkaa. Sen lisäksi viimeiseksi munituissa munissa on tiettävästi vähän eri määrä hormoneja juuri sen takia, että ne kehittyisivät nopeammin ja kuoriutuisivan saaman aikaan. 

Kun ne ovat kuoriutuneet, ei emo ruokinnan takia enää ehdi hautomaan. Nyt täytyy vaan toivoa, että säät lämpenevät kuoriutumiseen mennessä siinä määrin, että poikasille löytyy hyönteisravintoa. Muuten voi poikaskato olla suurta.

Joskus on käynyt niin, että jos munia jää kuoriutumatta, emo alkaa hautoa niitä uudestaan poikasten jo lähdettyä pesästä. Siinä ei ole mitään järkeä, mutta lintu toimii niin puhtaasti vaistojensa varassa, ettei se oikeasti tiedä mitä se on tekemässä.

Ei kommentteja: