LIVE!


Pesintä alkanut, striimi käynnissä. Katkeilee toisinaan.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Askartelua

Vedetty uusi erillinen äänipiuha pöntöstä tietokoneeseen, ja saatu näin äänen pärinä vähenemään huomattavasti. 50 Hz pärinä johtuu videokuvan kenttätaajuudesta, joka kaapelissa vuotaa kuvapiuhasta äänipiuhaan. Nyt kun äänipiuha omassa erillisessä kaapelissa, sekoittumista ei tapahdu, mutta pärinää on mukana näköjään jo lähdössä. Paljoa tuo ei kuitenkaan enää haittaa, toivottavasti. Ääni näyttäisi olevan melko hyvin synkassa kuvan kanssa.

Tori.fi;stä löytynyt Lenovo ThinkPad T400 toimii mainiosti pönttökoneena. Käyttöjärjestelmänä on Linux Mint 17.3 “Rosa” Xfce". Kuvan ja äänen striimaus hoituu ffmpeg-ohjelmalla. Se vaikuttaa olevan varsin herkkä videosignaalin laadulle, ja pienikin häiriö kuvassa saa ohjelman sekoamaan. Tai sitten siinä on joku bugi. Tai sitten en vaan osaa parametdoida sitä oikein.

Oli miten oli, striimiä valvoo varta vasten räätälöity vahtikoira-skripti, jonka Crontab käynnistää kerran minuutissa. Skripti katsoo, onko ffmpeg käynnissä, ja käynnistää sen uudelleen jos ei ole. Se katsoo lisäksi, onko ffmpeg yllä kerrotulla tavalla sekoamassa, ja käynnistää sen silloinkin uudelleen. Häiriön toteamiseen saattaa kulua minuutti tai pari, jonka aikana kuva on poissa. Toistaiseksi en ole keksinyt muuta konstia tähän sekoamisen valvontaan kuin tarkkailla ffmpeg-prosessin käyttämää prosessoritehoa, joka häiriön sattuessa vähenee alle puoleen. Kun se putoaa alle 20% (normaalisti n. 45%), vahtikoira päättelee prosessin olevan häiössä, lopettaa sen ja käynnistää uudelleen.

Crontab katkaisee ja käynnistää striimin uudelleen klo 00, 03, 06, 09, 12, 15, 18 ja 21. Tämä sen vuoksi, että Youtube arkistoi striimin, ja näin se pitäisi saada max. kolmen tunnin pätkiin. Ehkä harvempikin pätkiminen, vaikka kuuden tunnin välein riittäisi, kokeillaan nyt ensin näin. Ja tietysti häiriöt katkaisevat sen myös.

Nyt puuttuu siis enää vain katsottavaa. Päivisin tyhjä pönttö ja iltaisin/öisin nukkuva tintti on vähän tylsänpuoleista ohjelmaa. Lumet on kaikki jo kohta sulaneet, joten eiköhän linnut kohta aktivoidu pesintäpuuhissaan. Sitä odotellessa.

Ai niin, laitoin pönttökuvan tohon blogin yläreunaan. Sitä voi katsoa joko siinä, tai voi siirtyä YouTuben puolelle. Siellä näkyy laskuri, kuinka monta katsojaa sillä hetkellä on. Siellä on näköjään myös tsätti, johon kirjautumalla voi osallistua. Oletan, että Gmail-tunnarit riittävät.

Ei kommentteja: