Striimi. Päällä vaihtelevasti.

lauantai 26. toukokuuta 2007

Sinitiaisen poikaset kuoriutuneet!

Haudonta on saatu päätökseen sinitiaisen poikasten kuoriuduttua viime yönä. Ensimmäinen munankuori näkyi kello yhden ja kahden välillä.Viideltä pesässä näkyi paljon kuoria. Emo ei arvatenkaan yön pimeydessä näe kuoria syödäkseen niitä. Se siirtää ne pois poikasten seasta ja siivoaa aamun valjettua pois.


Molemmat vanhemmat ruokkivat hyvin. Sää oli tänään sateinen mutta lämmin, toukkia yms. on varmasti ollut riittävästi tarjolla. Tällä videolla näyttää olevan lieviä vaikeuksia saada ruokapalaa syötettyä poikasille. Se voikin olla alussa hankalaa, vanhemmat voivat olla tottumattomia ja poikaset niin pieniä ja voimattomia, etteivät vielä kykyene kunnolla ottamaan ruokaa vastaan. Huomenna näyttää jo paremmalta.Haudontajakso oli varsin erikoinen. Vielä 15.5, siis 11 päivää sitten emo vietti jopa 9 tuntia yhtäjaksoisesti pesästä poissa. Koska sinitiaisen haudonta kestää n. 14 vuorokautta, oli haudonta jo alkanut silloin kuin emo oli sen 9 tuntia poissa, useana päivänä. Pitkäkään tauko haudonnassa ei siis näköjään aiheuta haittaa poikasten kehitykselle.

Ensimmäinen muna munittiin 25.4, kahdeksas ja viimeinen muna 2.5.2007. Viimeisestä munasta haudonnan alkamiseen kului 10 vuorokautta. Ensimmäinen muna ehti olla pesässä 18 vuorokautta ennen haudonnan alkamista.

Viimeisestä munasta kuoritumiseen kesti 24 vuorokautta. Miksi emo piti 10 vuorokauden tauon muninnan lopettamsen ja haudonnan aloittamisen välissä? Normaalisti haudonta alkaa heti muninnan päätyttyä, ja yksi muna saatta ilmestyä pesään vielä haudonnan alettua.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei
Kiitoksia vaivannäöstä. Näitä pätkiä ja muutenkin seurantatietoja on mukava katsella ja siten myös ummikkona saa lisää mielenkiintoista tietoa lintujen touhuista. Näistä tulee hyvälle mielelle :o)