tiistai 16. kesäkuuta 2009
Loput poikaset lähtivät
Videolla nähdään lähdöt sekä sisältä että ulkoa, tällä kertaa on äänikin mukana.
Tämäkin video kannattaa katsoa suoraan YouTubesta suurempana. Tästä linkistä.
Pesintä on nyt päättynyt. Se alkoi jo näyttää epätoivoiselta kuoriutumisen myöhästyttyä lasketusta ajasta, mutta yhdestätoista munasta selvisi lopulta maailmalle viisi hyväkuntoista uutta lintua.
Talitiaisen epäonnisen pesinnän loppuvaiheista tulossa vielä kooste, samoin katsaus siihen, mitä pesässä tapahtuu heti poikasten lähdön jälkeen. Sen jälkeen pöntöissä ei yleensä tapahdu yhtään mitään ennen kuin vasta syksyllä, jolloin on taas talviasukkaiden vuoro.
sunnuntai 14. kesäkuuta 2009
Kaksi poikasta lähti
Videon voi katsoa suuremmassa koossa suoraan YouTubesta osoitteessa:
http://www.youtube.com/watch?v=OpA3iz_kqK0
Harmittavasti äänityksessä oli ongelmia, joten viedeo on ilman ääntä. Tähän viimeiseen videoon se oli tarkoitus saada mukaan. Aikaisemmat videot ovat ilman ääntä, koska videota tallentuu kovalevylle ympäri vuodokauden ja äänen kanssa se veisi liikaa tilaa.
Kolme poikasta pesään vielä jäi, ja ovat siellä edelleen tätä kirjoitettaessa klo 16:37. Ne viipyvät todennäköisesti vielä yhden yön.
torstai 11. kesäkuuta 2009
Yksi sinitiaisen poikasista menehtyi
Emo yritti viedä sen pois, mutta ei saanut sitä aukosta ulos.
Loput viisi poikasta näyttävät hyväkuntoisilta. Niiden pitäisi lähteä pesästä muutaman päivän sisään, viikonlopun aikana tai ensi viikon alussa.
Yksi poikasista on muita pienempi, kuvassa kello yhden kohdalla.
tiistai 9. kesäkuuta 2009
Tikka häiritsee sinitiaisia
Tänään kävi käpytikka ryöstöretkellä, mutta joutui lähtemään ilman saalista.
Videolla näemme ensin emon käynnin pesässä, ja miten poikaset hyppivät ruokaa tuovaa emoa vastaan. Kun oven suussa on tikka, poikaset ovat lähes hiljaa paikallaan. Normaalisti ne aktivoituvat heti kuullessaan jonkun tulevan, mutta ilmeisesti nämä ovat jo niin isoja, että ne ymmärtävät emon varoitusäänen ja pysyvät silloin hiljaa. Emo lienee ollut pöntön lähellä ja varoittanut poikasia tikasta, joka tällä kertaa jäi ilman saalista.
Tikka näyttää hamuilevan ympärilleen ikään kuin se ei näkisi mitään, eikä se itse asiassa näekään. Se peittää lentoaukon, eikä se näe kameran infrapunavaloa. Tikan mielestä pöntössä on säkkipimeää.
Tällaisia tapauksia varten on tärkeää, että pönttö on riittävän syvä, jotta viholliset, tikka tai kissa, eivät ylety poikasiin. Vuosia puhdistamatta ollut pönttö voi olla niin näynnä pesämateriaalia, että viholliset ylettyvät helposti aukon lähellä oleviin poikasiin.
Lentoaukon oikea koko ja peltisuojus hidastavat merkittävästi tikan ryöstöyritystä. Hyväkuntoiseen lautaan käpytikan on vaikea hakata kokonaan uutta aukkoa kylkeen.
Huonompi tuuri kävi tällä talitiaisen poikasella samalla paikalla, joskin eri pöntössä vuonna 2004. Se hyppi aukolle tulijaa vastaan ja päätyi tikan poikasten ruuaksi.
Pöntön 2 tapahtumista on tulossa yhteenveto lähipäivinä. Pönttö on nyt tyhjennetty, ehkä joku lukuisista epäonnistuneista tiaspareista yrittää uutta pesintää.
sunnuntai 7. kesäkuuta 2009
Talitiaisten pesintä epäonnistui
Lisää asiasta myöhemmin.
maanantai 25. toukokuuta 2009
Sinitiaiset kuoriutuvat sittenkin!
Emon poistuttua hetkeksi ruokailemaan näkyi kuitenkin varsin pontevasti liikkuva poikanen mönkimässä vielä kuoriutumattomien munien päällä. Iltapäivän kuluessa on useampikin kuoriutunut. Tarkkaa lukua ei pysty vielä sanomaan, mutta ainakin neljä tähän mennessä.
Emo hoitaa ja lämmittää poikasia ahkerasti ja ruokahuolto toimii. Hyvältä näyttää.
sunnuntai 24. toukokuuta 2009
Sitiainen hautoo yhä
Viimeinen poikanen kuoriutui pesän reunalla
Mutta poikanen ei vielä ollutkaan tullut ulos kuoresta.
Emo vei tyhjän kuoren pöntöstä ulos, mutta nyt poikanen jäi pesän nurkkaan.
Poikaset kuoriutuvat ilman untuvapeitettä ja ne ovat riippuvaisia emon lämmöstä. Tämä yksi "pesästä pudonnut" ei pääse omin avuin takaisin pesäkuppiin, eikä emo koko päivänä tehnyt elettäkään siirtäkseen sitä takaisin. Tinttiemo ei normaalisti joudu ollenkaan siirtelemään poikasiaan joten voi olla, että siltä puuttuu kokonaan ymmärrys ja ehkä fyysiset avutkin siirtämistä varten.
Poikanen sai ruokaa vain kerran, ja ilman emon lämpöä se tulee paleltumaan hyvin nopeasti, todennäköisesti tulevan yön aikana.
Tässä liki viisiminuuttisessa videossa näemme koko tapahtuman alusta loppuun.
lauantai 23. toukokuuta 2009
Video ensimmäisen munan kuoriutumisesta
Muna kuoriutuu emon vatsan alla joten se ei näy suoraan. Heti kuoriutumisen jälkeen emo vie toisen munankuoren puolikkaan ulos, jonka jälkeen poikanen on näkyvissä, vielä puoliksi munan sisällä.
Kuoriutuminen alkanut pöntössä 2
perjantai 22. toukokuuta 2009
Talitiaisen poikaset kuoriutuvat 24.5.2009
8.5.2009 - 5 munaa
10.5.2009 - 7 munaa, haudonta alkanut 9.5.
24.5.2009 - Haudonta kestänyt 15 vuorokautta -> kuoriutuminen.
Laskennallinen kuoriutumisaika siis ylihuomenna. Miten oikeasti mahtaa käydä?
Sinitiainen yliajalla
Haudonnan alkaminen on häilyvä käsite, jonka tarkka alkamisaikaa on vaikea määritellä. Vielä muninnan kestäessä lintu voi näyttää hautovan, ja toisaalta munaluvun jo täytyttyä, lintu voi päivällä olla pitkiäkin aikoja pesästä poissa ja silti poikaset kuorituvat normaalisti.
sunnuntai 17. toukokuuta 2009
Sinitiaisen poikaset kuoriutuvat ylihuomenna
Haudonta alkaa heti muninnan jälkeen tai päivää ennen sitä, eli 5.5. tai 6.5. ja se kestää 14 vuorokautta. Näin voidaan arvioida, että poikaset kuoriutuvat ylihuomenna 19.5.2009. Arviointi voi heittää päivän kumpaankin suuntaan.
sunnuntai 10. toukokuuta 2009
Video aamuyöltä, 7 munaa.
perjantai 8. toukokuuta 2009
Talitiaisella viisi munaa
Tapansa mukaisesti se onnistuu piilottamaan ne niin hyvin, että tässä puoli tuntia aikaisemmin napatussa kuvassa ei näy ainoatakaan.
Kuvat on kaapatu videolta. Lintu kävi välillä pesässään ja jätti lähtiessään munat näkyviin.
Viisi on talitiaiselle pieni munaluku, joten todennäköisesti niitä tulee vielä lisää.
lauantai 2. toukokuuta 2009
Sinitiaisella ainakin 7 munaa
Talitintin pesintä pöntössä 2
Talitintti yöpyi koko talven pöntössä 2. Se lopetti yöpymisen joskus välillä 12.3. - 22.3. Kameraohjelma oli harmittavasti tuona aikana tiltannut, eikä tarkkaa lopetuspäivämäärää ole tiedossa.
Lintu on nyt yöpynyt pesässään 29. - 30.4. välisestä yöstä lähtien, mikä samalla merkitsee yleensä muninnan alkamista. Munia ei näy, mutta niitä voi silti jo olla, koska lintu peittelee ne pesän pehmusteisiin ulos lähtiessään.
Lehtopöllön pesintä ei ole alkanut, ja taitaa olla jo aika epätodennäköistä, että enää tänä vuonna alkaisikaan. Pöllö kävi viimeksi 22.4.2009. Jos pöllöllä on jo pesä jossakin muualla, vieläkö se käy tarkistamassa muitakin pesäkoloja? Vai olisiko tämä koiras, joka ei ole onnistunut pariutumaan? Se huuteli tässä lähistöllä muutama ilta sitten. Jos joku tietää pöllöjen käyttäytymisestä paremmin voisi vaikka kommentoida tänne.
Vaihdamme piakkoin kuvan pöllön pöntöstä johonkin toiseen pönttöön, jossa on enemmän toimintaa. Pöllöpöntön tilanne tarkistetaan silloin tällöin, jos sinne jotakin ilmaantuisi. Olen vähän odottanut oravaa vierailulle, mutta ehkä se ei ole vielä keksinyt, miten päästä sisälle liukkaasta filmivanerista valmistettuun pönttöön. :-)keskiviikko 22. huhtikuuta 2009
Pöllö
maanantai 13. huhtikuuta 2009
Pöllö kävi kaksi kertaa
Sitten pää.
Ja lopulta koko pöllö.
Katselee ympärilleen..
Ylös.
Ulos.
Ja sitten pois.
Parin minuutin kuluttua uudestaan.
maanantai 2. maaliskuuta 2009
Pöllö kävi
Tyytyi tällä kerralla vain katsomaan aukosta sisälle. Mieten, mitä se mahtaa nädä yöllä. Vaikka ulkona vähän valoa onkin, se peittää aukon melkein kokonaan, mutta näyttä silti tarkkailevan pönttöä katseellaan.
perjantai 16. tammikuuta 2009
Pöllö kävi toistamiseen
maanantai 12. tammikuuta 2009
Lehtopöllö kuvien kera
Lehtopöllö kävi!
Teknisten ongelmien vuoksi kuvia ei nyt pysty liittämään suoraan tähän postaukseen, mutta tässä linkki yhteen parhaista kuvista
Pönttökameran kuva-arkistosta löytyy lisää kuvia kohdasta 12.1. Linkki kuva-arkistoon löytyy etusivulta.