Striimi. Päällä vaihtelevasti.

maanantai 9. huhtikuuta 2007

Pönttöjä huollettu ja vaihdettu

Uudelleen kylmennyt kevätsää antaa vähän lisää aikaa pönttöjen keväthuollolle. Ykköspönttö on huollettu ja valmis. Pönttö 7, jossa viime kesänä pesi kuusitiainen oli pahasti halki lentoaukon kohdalta ja piti hylätä. Lentoaukon alareunan halkeaminen on erityisen vaarallista, koska lintu jää helposti koivestaan kiinni halkeamaan eikä pääse siitä irti.

Tilalle on asennettu kuvassa oleva mäntypöllistä porattu pönttö, joka löytyi keväällä vuosi tai kaksi sitten Korkeasaaren pönttömarkkinoilta. Sinänsä kauniin näköinen pönttö on vähän epäilyttävä. Sisus on pyöreä, halkaisia vain 9 cm, mutta lentoaukko kuitenkin 32 mm. Vaikea uskoa, että taliaiainen kunnolla mahtuu sinne, saati sitten poikue. Katsotaan, tuleeko sinne joku, ja miten se mahtuu. Pöntön pohja on myös hataran näköinen. Kestää varmasti uutena, mutta montako vuotta, sitä ei tiedä. Ei varmasti viittä enempää, niin pohja on vaarassa pudota. Pitää olla tarkkana. Olen kuullut ainakin kahdesta tapauksesta, jossa pöntöstä on kesken pesinnän pudonnut pohja pois, molemmissa tapauksissa kyseessä on ollut pöllistä porattu pönttö. Olisiko juuri tätä samaa mallia?

Pönttö 3 oli koko talven poissa paikaltaan kameran huollon takia. No siihen ei aikaa löytynyt, vaan se on edelleen huoltamatta. Talven mittaan oravat olivat järsineet kaapelin pään hajalle, joten senkin joutuu nyt korjaamaan. Helpompi oli asentaa tähän paikalle yksi "tuotantopönttö". Siihen sopii "standardin" mukainen kaapelin pää, joka on helpompi tehdä kuin vanhanssa mallissa. Tässä kuvassa uusi pönttö vielä ilman kameraa. Ehkä jo ensi viikolla saamme kuvaa jälleen täältäkin.

Pönttö 2, Eviiran pönttö, on putsattu ja puussa, toistaiseksi ilman kameraa. Sama vika kuin kolmosen kamerassa. Jo viime kesänä kuva ei näkynyt pimeään aikaan ollenkaan. Joku vika jossakin. Tutkitaan.

Linnut ovat jo tervetulleita. Kamerat saa heitettyä pönttöihin vaivihkaa pesintäpuuhien lomassa, ilman että asukkaat juuri huomaavatkaan.

Ei kommentteja: