LIVE!


Pesintä alkanut, striimi käynnissä. Katkeilee toisinaan.

tiistai 30. joulukuuta 2008

Kamera asennettu lehtopöllön pönttöön

Vihdoinkin saatu kamera asennetuksi lehtopöllön pönttöön (Jarmo I:lle iso kiitos avusta!). Mahdollisen pesinnän kannalta aika on mitä sopivin. Pöllöt valitsevat puolison ja pesäpaikkansa jo syksyllä ja toiminta alkaa aktivoitua kevään mittaan.

Aikaisemmista pesinnöistä ei näillä seuduilla ole tietoa, toisaalta ei aikaisemmin ole ollut pönttöjäkään, eikä alueen puusto tarjonne kovinkaan monta sopivaa luonnonkoloa. Lehtopöllö on kuultu huhuilemassa syksyn aikana useana iltana ja kerran pari se on näyttäytynytkin. Huutelua on kuulunut aivan pöntön läheltä, joten mahdollisesti kyseinen pöllöyksilö on jo löytänyt uuden pönttönsä. Lehtopöllö on alueella tuttu jo usean vuoden takaa, eli pesintä on hyvinkin mahdollinen.

Kamera tulee nyt olemaan toiminnassa koko ajan asetettuna liikkeentunnistukselle, eli kuvia saamme kaikista mahdollisista pöntöllä käynneistä. Muutkin linnut saattavat käyttää pönttöä tiaisista lähtien ja oravakin voi siihen asettua. Myös lehtopöllöä pienempi helmipöllö mahtuu siihen hyvin. Tulee olemaan varsin mielenkiintoista seurata tätä tiettävästi Suomen ensimmäistä nettiin kytkettyä pöllölle rakennettua kamerapönttöä.


lauantai 22. marraskuuta 2008

Pöntön 2 talviasukas

Viikko sitten pöntön 2 asukas otettiin seurantaan. Tänään siitä taltioitui seuraava video. 



Kyseessähän on tavanomainen talitiaisen "talvipesintä". Lintu valitsee syksyn viiletessä itselleen suojaisan paikan, jossa se yöpyy kevääseen saakka. 

Kymmenen sekunnin välein päivittyvää kuvaa asukista on nähtävänä Pönttökamera pääsvulla osoittessa:

torstai 21. elokuuta 2008

Lehtopöllö

Pönttöjen hiljennyttyä tältä kesältä on aika katsoa tulevaan kauteen.

Jo pari vuotta olen ollut aikeissa rakentaa lehto- tai helmipöllölle sopivan pöntön läheiseen metsään. Lehtopöllöstä on äänihavaintoja ja helmipöllöstä näköhavainto. Molempia täällä siis liikkuu. Eilen illalla yhdentoista aikaan pihalta kuuluikin syksyn ensimmäinen lehtopöllön huuto. Se oli jossain aivan lähellä, ja juuri sillä suunnalla mihin pönttöä oli alan asiantuntijan kanssa suunniteltu asennettavaksi. Kukkopillin ääntä muistuttava huhuilu oli niin voimakas, että se tallentui mainiosti pelkällä kännykällä, ja pienellä editoinnilla kohinat lähtivät nätisti pois. Lopputuloksen voit kuunnella tästä.

Havainnon takia pöntön asennus aikaistui parilla päivällä, ja tänään pönttö käytiin nostamassa paikoilleen, iso kiitos Jarille!



Pönttöön mahtuu tietenkin kamera, ja kaapelointireitti on valmiiksi suunniteltu. Matkaa tulee noin sata metriä. Kuvaa pöntöstä nettiin on luvassa parin viikon sisään.

Isoon pönttöön mahtuu tietenkin moni muukin laji kuin lehtopöllö. Helmipöllö, uuttukyyhky, isosta lentoaukosta pitävä leppälintu, tai jopa talitintti voi pesiä siihen. Lähempänä vesistöä telkkä. Tai sitten orava, joka voi kantaa pöntön niin täyteen risuja, ettei pöllö enää mahdu siihen vaikka haluaisikin.

Toivotaan siis, että eilinen huhuilija palaa tänään maisemaan ja löytää uuden pöntön lisäksi vielä naaraan, jonka kanssa sitten aikaisin keväällä ottaa pöntön itselleen.

keskiviikko 11. kesäkuuta 2008

Kuoriutuminen tänään?

Kirjosiepolla tulee 12 haudontapäivää täyteen tänään tai huomenna, joten kuoriutuminen on luvassa tänään, tai viimeistään ylihuomenna.

keskiviikko 4. kesäkuuta 2008

Kaikki sinitiaisen poikaset lähteneet

Sinitiaisen pönttö on tyhjä, seitsemän uutta lintua maailmalla. Kaikki lähtivät lentokykyisinä ja hyvin terveen oloisina.

Ensimmäinen poikanen lähti jo kolme päivää sitten. Seurasi yksi päivä väliä, ja sitten eilen lähti kaksi. Neljä viimeistä lähtivät tänään, seitsemän minuutin sisään klo 08:12, 08:16, 08:18 ja 08:19.

Videolla lähdöt sekä sisä- että ulkokameralla kuvattuna.



Emot ruokkivat viimeistä neljää poikasta aivan lähtöhetkeen asti, ja vielä viimeisen poikasen lähdettyä emo kävi pesässä.

Tämä pesintä onnistui paremmin kuin yksikään sinitiaisen pesintä aikaisemmin Pönttökameran historiassa. Totaalisia epäonnistumisiakin on ollut useita, ja nyt seitsemän tervettä poikasta maailmalle.

Pönttö 3 hiljenee tältä erää. Uusintapesintä on epätodennäköinen, vaikkakin mahdollinen. Pöntössä 7 riittää seurattavaa vielä pitkälle heinäkuun puolelle. Siellä kirjosiepon ennustettu kuoriutuminen kesäkuun 11. - 13. päivä.

tiistai 3. kesäkuuta 2008

Kaksi poikasta lähtee

Toinen ja kolmas poikanen lähtivät tänään pöntöstä. Videolla sekä sisä- että ulkokuvaa lähdöstä.

Molemmat poikaset lensivät hyvin ja pääsivät onnistuneesti pesäpuun oksille.

Sieppokoiras osallistuu edelleen pesintään

Kirjosieppokoiras on edelleen mukana pesinnässä. Tässä se ruokkii hautovaa naarasta.




Edellisen kerran kirjosiepon pesintä oli seurannassa vuonna 2003, ja silloin naaras oli yksinhuoltaja. Päiväkirjamerkinnät voi lukea linkistä

http://www.ponttokamera.net/2003/2003_kehys.htm

kohdasta Kesäkuu ja Heinäkuu.

maanantai 2. kesäkuuta 2008

Orava käy pöntöllä

Yhtään poikasta ei tänään lähtenyt pesästä.

Orava sen sijaan käy tutkimassa pönttöä, mistä lintu tietenkin suuttuu. Emolintu hyökkäilee oravaa kohti useaan otteeseen ja yrittää ajaa sen pois. Videolla kuuluva sähinä on poikasten ääntelyä! Nekin vaistoavat vaaran, joko suoraan, tai sitten vanhempiensa viestien perusteella.



Vähän myöhemmin orava tuli uudelleen. Nyt se häärää pöntön katolla, kolina vain kuuluu. Poikaset eivät tällä kertaa reagoineet mitenkään, joten ehkä niiden sähinä edellisellä kerralla johtui emon varoitusäänistä.

sunnuntai 1. kesäkuuta 2008

Ensimmäinen poikanen lähtenyt

Ensimmäinen sinitiaisten seitsemästä poikasestä lähti pöntöstä klo 15:57. Tässä kuvassa se on lentoaukolla, hetkeä ennen lähtöä.




Lähtö videolla:




Poikanen lensi hyvin ja laskeutui hallitusti pesäpuun oksalle muutaman metrin päähän. Seuraava video on kuvattu pöntön ulkopuolelta ja siinä näkyy poikasen lähtö ja ensilento.

Sinitiaiset hyppivät jo aukolle

Nämä poikaset ovat nyt 18 ja 19 vuorokauden ikäisiä. Saman ikäisinä lähtivät viime kesänä tässä pöntössä kasvaneet sinitiaiset. Nyt poikue on vähän isompi, mikä selittänee vähän pidemmän pesäpoikasajan. Mutta ensi viikon alkupäivinä nämä varmasti lähtevät.

Videolla näemme, miten poikaset alkavat jo kurkistamaan lentoaukosta ulos.




Poikasten lähtö on tarkoitus tänäkin vuonna tallentaa myös ulkokameralla.

Siepolla jo seitsemän munaa!

Tinttien tapaan sieppokin muni vielä yhden munan haudonnan jo alettua.

Videotallenteesta näkyy, että muninta tapahtui välillä 5:55 - 6:47.







Kirjosieppo ei peittele munia mitenkään lähtiessään pesästä pois, joten lukumäärä on helposti laskettavissa.

Kirjosieppo aloittanut haudonnan

Nyt on kirjosiepolla kuusi munaa, mikä on yksi enemmän kuin kirjosiepon keskimääräinen munaluku kirjalisuuden mukaan. Munalukuun vaikuttanee se, onko naaras yksinhuoltaja vai ei. Kirjosieppo-koiras on moniavioinen. Sillä voi tiettävästi olla jopa neljä naarasta, jolloin se kuitenkin osallistuu vain yhden naaraan pesintään, jättäen muut yksinhuoltajiksi. Yksinhuoltajanaaraat munivat vähemmän kuin se joka ei ole yksinhuoltaja.




Tähän pesintään on ainakin toistaiseksi myös koiras osallistunut.

torstai 29. toukokuuta 2008

Tinttiemo suuttuu oravalle!

Tämä pönttö on tammessa. Orava syö tammen kukintoja, ja siksi se käy usein ruokailemassa puun oksistossa pöntön yläpuolella. Usein oravat menevät puuhun viereisten puiden oksilta, mutta toisinaan myös kiipeävät sinne runkoa myöten. Oravat eivät ole kiinnostuneita sinitiaisperheestä, mutta tänään yksi orava jäi syystä tai toisesta tutkimaan pönttöäkin. Tästäkös tinttiemo suuttui.

Videolla kuuluu selvästi oravan rapistelu pöntön ulkopuolella.



Mielenkiintoista on myös poikasten käyttäytyminen emon tullessa sisään. Poikaset ovat tällä kertaa aivan hiljaa, vaikka ne yleensä nostavat kovan metelin ruokakuljetuksen saapuessa. Tällä kertaa emo jollakin tavalla komensi poikaset hiljaisiksi. Niiden on täytynyt kuulla emon varoitus jo ennen kuin se tuli sisään. Tai sitten ne reagoivat oravat kolisteluun ja olivat siksi hiljaa.

Sinitiaiset aloittaneet lentoharjoitukset

Kaikki seitsemän poikasta ovat edelleen hyvissä voimissa. Nyt sääkin on suosinut liharavinnon löytymistä luonnosta. Pientä kokoeroa poikasten kesken on havaittavissa, mutta ei huolestuttavissa määrin. Se voi johtaa siihen, että ne eivät kaikki lähde pöntöstä samana päivänä.

Nyt on jo havaittavissa määrätietoista siipien harjoittelua. Poikaset eivät vielä hyppää lentoaukolle, eivätkä muutenkaan nouse siivilleen, mutta päristelevät siipiään jo ihan mallikkaasti.

Tällä videolla on myös ääni.



Olisi mielenkiintoista tietää, kuinkä tärkeää lentotaidon kannalta tällainen pesässä tehty siipilihasten harjoitus on. Sitä ei nimittäin kunnolla mahdu tekemään tätä pienemmässä pöntössä, joka vielä olisi täysin mitoitussuositusten mukainen.

Videokuvasta näkee selvästi, miten poikaset ovat möyhineet pesää hajalle. Kaikki pehmusteet ovat siirtyneet yhdeksi mytyksi pöntön takaseinälle.

keskiviikko 28. toukokuuta 2008

Ruokkiiko koiras munia?

Näyttää aivan siltä, että koiras yrittäisä ruokkia munia. Siinä tapauksessa se olisi vähintään pari viikkoa liian aikaisessa. Voi tietysti olla, että oletti naaraan olevan jo hautomassa ja oli tuomassa tälle ruokaa.



Koiras tuli pesälle ruokaa nokassaan, katseli hetken aikaa munia ja lensi sitten pois.

Tärkeintä kuitenkin, että koiras on pesinnässä näin aktiivisesti mukana. Se ei ole itsestään selvää, koska kirjosieppokoiras on moniavioinen. Se voi pariutua useamman naaraan kanssa, mutta osallistuu vain yhden naaraansa pesintään. Tämäkin naaras voisi siis yhtä hyvin olla yksinhuoltaja.


maanantai 26. toukokuuta 2008

Kirjosiepolla ensimmäinen muna

Kirjosiepoilla pesänrakennus on edennyt siihen vaiheeseen, että ensimmäinen muna on munittu. Juuri tätä kirjoittaessa koiraskin käväisi pesässä tarkistuskäynnillä.

perjantai 23. toukokuuta 2008

Setsemän poikasta ja ruokahuolto toimii

Kaikki seitsemän sinitiaisen poikasta ovat erittäin hyväkuntoisen näköisiä ja kasvavat tasaisesti. Jos sää pyyy samanlaisena kuin nyt tai vähän lämpenee, kaikilla seitsemällä näyttää tällä hetkellä olevan hyvät edellytykset varttua lentokykyisiksi.




Molemmat vanhemmat ruokkivat todella ahkerasti pitkin päivää. Usein ne osuvat pesälle yhtä aikaa, mutta tilaa riittää vielä kaikille.




Poikasten aktiivisuudesta on osoituksena myös emon siirtyminen yöksi pesän reunalle, koska poikasten päällä ei "patjan" liikkumisen takia pysty enää kunnolla nukkumaan.
Ensi viikolla emo todennäköisesti lopettaa pöntössä yöpymisen kokonaan.

keskiviikko 21. toukokuuta 2008

Kirjosiepon pesä valmistuu

Kirjosieppo aloitti rakentamisen aamulla klo 4:28 ja lopetti puolilta päivin klo 12:49. Kuvissa pesä ennen ja jälkeen päivän rakennusvaiheiden.





Videolla rakentamista.




Kuten aiemmin todettu, kirjosiepon pesä on varsin erinäköinen kuin tiaisilla. Sieppo käyttää aika karkeaa ja kuivaa rakennusmateriaalia, heinää ja lehtiä. Tällaisista aineista ja tällaisella huitomis-tekniikalla pesää ei voisikaan rakentaa muualle kuin koloon tai muulle tukevalle alustalle. Johonkin oksanhankaan ei tällä tekniikalla saisi pesää aikaiseksi lainkaan.

Pesä on nyt sen näköinen, että huomenna aamuyöllä sieppo saattaa munia ensimmäisen munan.

maanantai 19. toukokuuta 2008

Sinitiaisella seitsemän poikasta

Tietokone suostui lopulta yhteistyöhön ja alkoi kiltisti tallentamaan videokuvaa molemmista pöntöistä. Vain videotallennetta ruutu kerrallaan tarkastelemalla pystyy varmuudella laskemaan poikasten lukumäärän. Näistä kuvista voimme siis laskea, että poikasia näkyy samanaikaisesti seitsemän. Niitä voi enemmänkin, mutta vähintään seitsemän.





Kolean sään edelleen jatkuessa hyvä asia on, että molemmat vanhemmat osallistuvat aktiivisesti ruokintaan.

Käpytikka on ainakin parina päivänä käynyt kurkistamassa pönttöön. Se havittelee poikasia ruuaksi itselleen tai poikasilleen. Tikasta ei ole vielä vaaraa sinitiaisille. Se ei ylety nappaamaan niitä pöntön pohjalta, mutta poikasten kasvaessa ja niiden alkaessa liikkumaan enemmän, ne hyppivät ruokaa tuovaa emoa vastaan lentoaukolle, ja silloin tikalla on mahdollisuus saada poikanen kiinni.

Tässä vielä pätkä videota, jossa molemmat vanhemmat tuovat ruokaa poikueelle.


Kirjosiepon rakennusprojekti etenee

Kirjosieppo rakentaa pesäänsä ahkerasti ja määrätietoisesti. Videolla muutamia tyylinäytteitä tältä päivältä.




Myös koiras kävi pöntössä useaan otteeseen, vaikka ei taida ymmärtää pesän rakentamiesta juuri mitään, tyytyy lähinnä tarkkailemaan tilannetta.

Kirjosieppokoiras on moniavioinen. Sillä voi olla pesä useamman naaraan kanssa. Koska tämä koiras on mukana pesän teossa, se voi merkitä sitä, että sillä ei ole, tai ei vielä ole toista naarasta.

sunnuntai 18. toukokuuta 2008

Kirjosieppo pöntössä 7?

Pönttöön 7 on parin viime päivän aikana tuotu pesämateriaalia, joka näyttää kirjosiepon tuomalta.



Pöntössä on kuivia lehtiä ja heinää, mahdollisesti myös männyn kuoren hilettä. Itse lintu ei ole kameralle näyttäytynyt, mutta mikään muu se ei voi olla kuin kirjosieppo. Koiras on pihalla lauleskellut ahreasti jo pitkään.
Tässä pönttö 7 ulkopuolelta.
Pöntösä on uusi kamera. Se on oikeastaan koekäytössä, ja valo on säädetty vähän väärin. Siksi kuva ei ole tasaisesti valaistu, mutta nyt sinne ei voi mennä säätämään. Kirjosieppo hylkää pesänsä tässä vaiheessa melko herkästi.

Sinitiaisilla kaikki ok

Huolimatta viime päivien koleahkosta säästä, näyttää sinitiaispoikue olevan voimissaan. Molemmat vanhemmat ruokkivat ja hoitavat poikasia.



Pesäpoikasvaihe on sään suhteen kriittinen, sillä poikaset tarvitsevat proteiinipitoista ravintoa jota on vain hyönteisissä, hämähäkeissä ja toukissa. Kylmä sää vähentää proteiinipitoisen ravinnon saatavuutta. Siemenillä ruokittuna poikaset eivät kehity hyvin.

tiistai 13. toukokuuta 2008

Kuoriutuminen alkanut

Lasketun ajan arviointi osui kohdalleen, ja kuoriutuminen alkoi tänään iltapäivällä. Tässä emo tyypilliseen tapaan syö munan kuorta.

Ruokintakin toimii.

Vain osa munista on toistaiseksi kuoriutunut. Osa voi jäädä myöhempään iltaan tai huomiseksi.

maanantai 12. toukokuuta 2008

Arvioitu kuoriutuminen pöntössä 3 - tänään tai huomenna!

Sinitiaisella on munia ainakin yhdeksän, ehkä kymmenen.



Katkonaisen tarkkailun vuoksi sinitiaisen haudonnan aloituspäivä, ja siten kuoriutumispäivä on epävarma. Se voidaan kuitenkin arvioida seuraavalla tavalla:

21.4.2008 pöntössä oli yksi muna.

2.5.2008 haudonta oli käynnissä ja munia siis 9 tai 10 kpl.

Lintu munii yhden munan päivässä. Jos 21.4. munia oli yksi, munaluku 9 on täyttynyt 29.4. Munaluku 10 on täyttynyt 30.4.

Haudonta on alkanut munaluvun täytyttyä tai päivää ennen sitä, eli 28. 29. tai 30.4.

Haudonta kestää 14 vuorokautta. Tämä aika täyttyy 11. 12. tai 13.5. Koska kuoriutuminen ei alkanut eilen, se alkanee tänään tai huomenna.

perjantai 2. toukokuuta 2008

Haudontä käynnissä



Pöntön 3 kuva on nyt netissä. Sinitiainen hautoo munia, joita on ainakin seitsemän, mahdollisesti yhdeksän kappaletta. Määrä tarkentuu, kunhan kuvia saadaan talteen.
Pönttöä 2 päivystää kirjosieppokoiras. Naarasta ei ole vielä näkynyt.

maanantai 21. huhtikuuta 2008

Pesän alkua pöntössä 3

Pönttökamera heräilee pitkästä talviunesta. Sivusto ei siis ole kuollut, vaikka on viimeisen pesintäkauden jälkeen ehkä näyttänytkin siltä, ja joku on palautteessaan sitä epäillyt. Asia vain on niin, että maailmassa on pönttöilyn lisäksi muitakin mielenkiintoisia asioita, mutta aikaa vain rajallinen määrä. Siksi talvi sujui tavallista hiljaisemmissa merkeissä.

Pönttöfoorumilla on koko ajan ollut vilkasta keskustelua asiasta jos toisestakin. Pöntöissäkin oli talviasukkaita, vaikka kuvaa ei aiemmista talvista poiketen ollutkaan nettiin tarjolla.



Nyt tähän tulee lähipäivinä muutos, mikäli tekniikka vain pelaa. Tietokone kaipaisi perusteellisen päivityksen, eli lähinnä isomman levyn sisäänsä ja käyttöjärjestelmän uudelleen asennuksen. Siihen ei kuitenkaan nyt ole mahdollisuutta, joten yritetään vanhoilla resursseilla.

Pöntössä 3 on jo sinitiaisen pesä pehmusteiden asennusvaiheessa, taitaapi olla jo munakin tai kaksi.



Sinitiainen aloittaa pesinnän tiaisista ensimmäisenä, eikä tästä aloituksesta nyt siis ole tarkaa tietoa. Koko talvi oli poikkeuksellisen leuto, ja vaikka kevät on nyt tavallista viileämpi, on pesän rakennus voinut hyvinkin alkaa jo pari viikkoa sitten.

Joten tervetuloa jälleen seuraamaan pihalintujen ihmeellistä pönttöelämää!