Striimi. Päällä vaihtelevasti.

tiistai 9. kesäkuuta 2009

Tikka häiritsee sinitiaisia

Sinitiaisen pesue näyttää voivan erittäin hyvin, vaikka talitiaisen pesintä viereisessä puussa epäonnistui täysin. Poikasia on kuusi. Vähäistä keskinäistä kokoeroa on havaittavissa, mutta se ei välttämättä haittaa.

Tänään kävi käpytikka ryöstöretkellä, mutta joutui lähtemään ilman saalista.Videolla näemme ensin emon käynnin pesässä, ja miten poikaset hyppivät ruokaa tuovaa emoa vastaan. Kun oven suussa on tikka, poikaset ovat lähes hiljaa paikallaan. Normaalisti ne aktivoituvat heti kuullessaan jonkun tulevan, mutta ilmeisesti nämä ovat jo niin isoja, että ne ymmärtävät emon varoitusäänen ja pysyvät silloin hiljaa. Emo lienee ollut pöntön lähellä ja varoittanut poikasia tikasta, joka tällä kertaa jäi ilman saalista.

Tikka näyttää hamuilevan ympärilleen ikään kuin se ei näkisi mitään, eikä se itse asiassa näekään. Se peittää lentoaukon, eikä se näe kameran infrapunavaloa. Tikan mielestä pöntössä on säkkipimeää.Tällaisia tapauksia varten on tärkeää, että pönttö on riittävän syvä, jotta viholliset, tikka tai kissa, eivät ylety poikasiin. Vuosia puhdistamatta ollut pönttö voi olla niin näynnä pesämateriaalia, että viholliset ylettyvät helposti aukon lähellä oleviin poikasiin.

Lentoaukon oikea koko ja peltisuojus hidastavat merkittävästi tikan ryöstöyritystä. Hyväkuntoiseen lautaan käpytikan on vaikea hakata kokonaan uutta aukkoa kylkeen.

Huonompi tuuri kävi tällä talitiaisen poikasella samalla paikalla, joskin eri pöntössä vuonna 2004. Se hyppi aukolle tulijaa vastaan ja päätyi tikan poikasten ruuaksi.Pöntön 2 tapahtumista on tulossa yhteenveto lähipäivinä. Pönttö on nyt tyhjennetty, ehkä joku lukuisista epäonnistuneista tiaspareista yrittää uutta pesintää.

3 kommenttia:

Markku kirjoitti...

Minulla on pönttö Turussa Pitkäänsalmeen päin siis itään.Edelliskesänä käpytikka kävi pöntöllä ja otti tiaisen poikasen kiinni ,veti ulos katseli sitä hetken ja heitti takaisin pönttöön,poikanen oli vielä ilman untuvapeitettä.Lisäsin pöntön aukkoon vesivanerista pienemmän reijällisen levyn. (pönttö oli tarkoitettu kottaraiselle)Tikka kävi myöhemmin katsastamassa vielä muutta ei onnistunut saamaan saalista.Olen varmaa siitä että käpytikka ei huolinut liian pientä saalista ja näin yksi poikasista pelastui.

Tässä muutama vuosi takaisin päin löysin talvella tiaisen menehtyneenä talomme kruntia vasten nojaamassa, se oli lämmitellyt siinä ja kuollut kylmyyteen.Kun lähemmin tarkastelin tiasta ,huomasin sen suusta tulevan ihmisen hiuksen,Hius oli aiheuttanut tiaisen kuoleman.Äitini on karjalasta kotoisin ja heillä aina varoitettiin hiuksia kampaamasta pihamaalla sillä linnut kuolevat niihin.Asia tuntuu olevan todella niin.

markku.palonen@pp2.inet.fi

Kaj Luukko kirjoitti...

Olipa ronkeli tikka, jos poikasen koko ei miellyttänyt. Selvisikö poikanen kuitenkin hengissä tikan käsittelystä?

Yleensähän tikat tonkivat paljon pienempiä ötököitä puiden rungoista.

Tässä on video, jossa tikka otta jo aika isokokoisen poikasen:

http://www.youtube.com/watch?v=exkt5LmVNhA

Ei jäänyt ihmettelemään, vei mennessään.

Hiukset voivat ehkä ollakin vaarallisia. Huonosti sulavia ja teräviä, ja voivat varmaan oikeasti tukkia linnun ruuansulatuksen. Ilmesesti ne eivät sula ollenkaan, koska pöllötkin oksentaa saaliseläinten karvat ja höyhenet.

Olen huomannut, että liika siemenravinto on myös vaarallista poikasille. Tukkii ruuansulatuksen, ja on liian kuivaa. Hyönteisissä on paljon vettä jota poikaset tarvitsevat pesäpoikasvaiheessa. Siemenissä ei ole. Eikä niissä ole riittävästä proteiinia.

Markku kirjoitti...

Kyllä tiaisen poikaset selviytyivät kaikki hengissä.

Tikan takaisin heittämä poikanen ilmeisesti pelastui koska tulin noin kahden metrin päähän pöntöstä ja se ilmeisesti häiriintyi.

Hiuksista puheen ollen luulen että yksi hius riittää tappamaan linnun.Hiuksen toinen pää kulkeutuu linnun kivimahaan ja toinen pää jää häirtsemään linnun ruokailua jota se ei tee jos sillä on nokassaan jotai vierasta (tälläkin kuoleella tiaisella oli hiuksen pää noin 2 cm ulkona nokasta).